Hästsporter

När det kommer till häst och hästsporter finns det en rad av olika aktiviteter att ägna sig åt. Gillar du att ta det lugnt eller föredrar du mer fart och fläkt? Några hästsporter är knutna till en geografisk plats, så som rävjakt i England eller rodeo, medan andra är internationella och utförs nästan överallt. Bland de internationellt utbredda sporterna finner vi bland annat hästpolo, trav, galopp och ridsport. Ridsport brukar vidare delas upp i underkategorier som exempelvis dressyr och banhoppning. Man kan härleda sporterna ända tillbaka till när människan tämjde hästen för 6000-7000 år sedan. I bl.a. Indien tävlade man i en aktivitet som liknar vår tids gymkhana.

Sporter med hästar kom att utvecklas och genom historien finner man ett stort antal aktiviteter där förare satt på hästar och ägnade sig åt både jakt och polo-liknande spel. Hästsporter kom under 2000 års tid f.Kr. att även innefatta stridsvagnar och man lät stora lopp genomföras bland annat i Egypten och Mesopotamien. Dessa tävlingar nådde sin kulmen under antikens tid och speciellt under romarrikets storhet. Redan 680 f.Kr. kom kapplöpning med häst och vagn att bli del av Olympiska Spelen. De olika politiska partierna sponsrade de olika kapplöparna och man kunde ofta se en vagn, häst och förare i färger som representerade en politisk grupp.

Hästsporter i nutiden

Intresset för hästsporter har inte försvunnit och numera är hästävling en stor del av idrotten. De olika grenarna har gjort att det skapats en större efterfrågan för specifika talanger. De hästar som ägnar sig åt galopp måste exempelvis vara tåliga och snabba medan dressyrhästar har andra krav på sig. Efterfrågan har gjort att en mängd nya raser har skapats, bland annat varmblodshästarna Holsteinare och Hannoveranare från Tyskland. Avel har blivit ett moment i sporten som numera är satt i system och omsätter miljarder av kronor. Hästsporten fortsätter dock att utvecklas och under senare år har man exempelvis börjat tävla med ponnys.

Hästsporter som uppskattats i över 5000 år